Crònica de les trobades i assembles postelectorals

Des de la mateixa nit electoral, representants de diferents partits es van posar en contacte amb membres de la CUP de Calafell amb la clara intenció de proposar-nos formar govern municipal o donar suport a una investidura.

Dimecres 27 de maig ens vam reunir amb ERC. L’interès principal dels representats del partit era esbrinar les intencions de la CUP, si ens postulàvem clarament com a força a l’oposició o bé contemplàvem també la possibilitat d’entrar a formar govern. En qualsevol cas, ens demanaven un posicionament ràpid vers alguna de les possibles coalicions que es començaven a prefigurar ateses les correlacions de forces del nou consistori. Els republicans ens van transmetre que el seu objectiu era incorporar-se com a força de govern amb qualsevol dels dos principals partits del nou ajuntament, CiU i PSC, si bé van mostrar una clara i explícita preferència per la segona opció. En el seu horitzó de possibilitats es consideraven dos potencials governs tripartits en minoria, encapçalats per CiU i PSC respectivament, amb ells i l’UAM com a partits frontissa.

Així mateix, també ens van transmetre que la seva preocupació principal era que, en el supòsit d’un govern socialista, es generés la percepció que ells havien estat els únics en contradir el compromís signat amb l’ANC referent a la conformació de governs municipals de majoria independentista. A Calafell, aquest document va ser signat per CUP, ERC i CIU. En el cas de la CUP el punt cinquè va ser modificat. (Podeu consoltar la nostra versió signada al final de la pàgina.)

Des de la CUP els vam comunicar que restàvem a l’espera de l’assemblea que havíem de celebrar hores més tard per perfilar els nostres posicionaments. En aquesta assemblea es va ratificar la postura ja expressada durant la campanya de romandre com a força d’oposició per tal de fer efectiva una tasca real de contrapoder popular i fiscalització de l’activitat institucional. Així mateix, vam aprovar i fer públic un primer document marc de negociació per facilitar el diàleg amb les altres forces polítiques entorn d’eventuals suports en el ple d’investidura.

Dilluns 1 de juny, diferents membres de la CUP de Calafell ens vam reunir en rondes successives amb representats de CiU i PSC, les dues formacions que ens havien sol·licitat trobades. Es van debatre les condicions dels vots de la CUP al ple d’investidura en base al document marc de negociació.

En la reunió amb CiU, aquests van actuar i parlar no tan com a força més votada sinó més aviat com a govern municipal. Van explicitar que la major part dels punts, al seu entendre, ja els estaven complint i que la resta, si no hi havia cap problema tècnic, es podrien anar parlant durant el mandat per dur-los a terme. Ratificaven l’opció per un govern tripartit en minoria amb ERC i UAM. Van demanar explícitament el nostre vot favorable a la seva candidatura en el ple d’investidura per assegurar-se la majoria absoluta i descartar qualsevol coalició alternativa que pogués amenaçar-los l’alcaldia. No obstant això, els membres de la CUP vam expressar que aquesta opció no es contemplava i que l’alternativa estava entre el vot contrari i l’abstenció.

La reunió amb el PSC va tenir un desenvolupament similar. Van expressar el seu acord amb el document marc. En alguns punts amb certs matisos i ampliant, en d’altres, la proposta original. Corroboraven novament la idea d’un tripartit en minoria encapçalat per ells. Quant a la investidura, ens demanaven també el vot favorable a la seva candidatura a l’alcaldia per garantir la necessària majoria absoluta que els permetria formar govern i evitar una proclamació del candidat de CiU en segona ronda com a força més votada.

Per últim, el dimecres 3 de juny a la tarda vam mantenir una segona trobada amb membres d’ERC a instàncies d’aquesta formació. Amb el document marc sobre la taula, els seus representants van expressar el seu acord amb els punts, reafirmant tot allò expressat en la primera reunió quant a possibles aliances, i de nou urgint a posicionar-nos perquè ells poguessin escollir entre PSC o CiU segons el previsible resultat de les votacions en el ple d’investidura.

Una vegada realitzats els contactes amb els partits polítics, la CUP va convocar una assemblea el mateix dimecres al vespre per determinar els passos a seguir a partir d’aquest moment. Es va recordar que el document marc era un primer element per al debat, una condició necessària però no suficient per a determinar la nostra postura definitiva en el ple d’investidura. S’havien de considerar factors rellevants com ara la forma i els continguts de les negociacions que s’estaven duent a terme per part dels altres partits entre ells; o la credibilitat dels posicionaments expressats en les reunions de les dues forces majoritàries que aspiraven a formar govern i dels seus eventuals socis, atesos els seus programes electorals i la seva trajectòria política.

En aquesta assemblea no es va arribar a un posicionament unànime i s’acordà celebrar-ne una altra a principis de la setmana vinent per determinar de forma definitiva la postura de la CUP. D’aquesta assemblea en sorgirà un comunicat públic, com a molt tard el dimecres 10 de juny, explicitant la nostra posició. Durant les dues últimes setmanes hem rebut nombroses pressions per posicionar-nos precipitadament. I al respecte volem fer avinent que en cap cas ens sotmetre’m a les agendes i els ritmes de les altres forces polítiques, massa acostumades a l’“agilitat” de la mecànica dels despatxos en contraposició al funcionament horitzontal i democràtic de l’assemblearisme.